Van lege molen naar mosterdmolen

Beleidsplan

Beleidsplan…

In 1998 staken een paar enthousiaste burgers van Meppel de hoofden bijelkaar en bedachten dat Meppel er mooier van zou worden, als er behalve molen “de Weert” in zijn stadsbeeld nog een molen zou herrijzen. Een kleine stad met twee molens bleek op zoveel draagkracht binnen de Meppeler gemeenschap te kunnen rekenen, dat er al gauw geld genoeg bijelkaar was om een tweede molen te bouwen. En in 2002 stond daar aan de Sluisgracht een prachtige stellingmolen, met aan de buitenkant alles erop en eraan…..maar….. van binnen bleef de molen leeg.

Inzichten veranderden en het werd duidelijk dat een lege molen erg duur is in onderhoud. De burgers van het eerste uur kregen versterking van een nieuwe groep molenenthousiastelingen, die vonden dat deze prachtige molen een binnenwerk verdiende. Op deze plaats, Sluisgracht 20, heeft een vorige molen ooit mosterd gemalen.De Vlijt zou om die reden alleen al, een werkende mosterdmolen moeten worden

Doelomschrijving: Van de nog lege molen door middel van het plaatsen van de juiste wielen en instrumenten, een op de wind malende mosterdmolen te maken.Om dit doel te bereiken is al heel wat gerealiseerd en er moet nog het een en ander gebeuren.

 

Wat is al gebeurd?

Het dak van de molen bleek lek. Dit moest worden gemaakt voordat er ook maar iets kon worden veranderd aan het binnenwerk van de molen.Het bovenwiel is van kammen voorzien. Er draaide aan de molen as al een loos wiel mee, maar zonder kammen kan een wiel niets anders aan het draaien krijgen.Er is een bonkelaar in de molen geplaatst. Deze bonkelaar zit bovenaan de koningsspil en wordt in beweging gebracht door de nieuwe kammen uit het bovenwiel. Deze bonkelaar zit om de koningsspil, die ook in de molen is gebracht en rechtop is gezet. Deze koningsspil draait niet zomaar. Boven- en onderkant moeten gelagerd zijn, dit is dus gebeurd. De roeden zijn onlangs doorgehaald, dit moet eens in de paar jaar gebeuren omdat er anders roedebreuk op kan treden. Gevaarlijk!

Verder is er een maalstoel gemaakt, dit is de plaats waar uiteindelijk het maalproces gaat plaatsvinden.Er is een waterleiding aangelegd, een keuken geplaatst, en een WC. Deze zaken zijn onmisbaar wanneer er gemalen gaat worden, denk alleen al aan schoonmaken na een maalronde!

Wat moet er nog gebeuren?

De naam van de molen moet veranderd worden. Is de molen opgericht als “Stadskorenmolen de Vlijt”, de naam zal worden: “Stadsmosterdmolen de Vlijt”. (oktober 2019). Omdat dit stukje het beleidsplan is dat wij proberen te volgen, staan er tijdstippen bij waarop we willen proberen het te realsiseren. Er moet nog een schijfloop onder aan de koningsspil geplaatst worden. (oktober 2019). Deze schijfloop moet weer een bolspil (januari 2020) in beweging brengen die uiteindelijk de stenen op elkaar zal laten draaien. Deze stenen moeten nog worden aangeschaft. (maart 2020) en in de maalstoel geplaatst.

Omdat er met natte materie gewerkt gaat worden, moet de vloer waar gemalen wordt lekvrij zijn. Dit kan met een speciaal soort vloerbedekking. Dit moet gerealiseerd zijn voordat de maalstenen geplaatst worden. (februari 2020).Het wordt drukker in de molen. De onderburen moeten ongestoord kunnen wonen, dat betekent dat de vloer ter hoogte van de stelling “zwevend” gemaakt moet worden.

Dit moet gerealiseerd zijn voordat gemalen gaat worden. (februari 2020).Als alles draait en werkt, zullen we de stelling onder handen moeten nemen. Deze stelling is met weinig middelen gemaakt en wordt nu al slecht en dus gevaarlijk. In 2021 hopen we de stelling te kunnen aanpakken.

Hoe gaan we dit betalen…

Er is al heel wat gebeurd in de molen en dat heeft al veel geld gekost. Dit geld is allemaal bijeen gesprokkeld uit fondsen en giften.Voor de zaken die nu nog gerealiseerd moeten worden, hebben we bij verschillende molenmakers offertes opgevraagd.
Per onderdeel proberen we een geldgever te vinden.

Voor de lopende kosten (onderhoud, verzekeringen, energie enz.) proberen we vaste donateurs (personen, gezinnen) in Meppel te vinden die voor een tientje per jaar (of iets meer) onze Stichting willen ondersteunen.Tegelijk met de naamsverandering willen we als Stichting de ANBI status verwerven. Dit om het voor donateurs fiscaal aantrekkelijker te maken om ons geld te geven.

Als we binnenkort malen…

Zal de molen vaker draaien. En kunnen bezoekers, jong en oud, leren over hoe mosterd gemaakt werd en nog wordt. Ze zullen de mosterd kunnen ruiken, proeven en meenemen …. Kortom, de molen wordt niet alleen een mooi plaatje voor de stad Meppel, maar krijgt ook culturele inhoud voor alle mensen die in Meppel wonen of Meppel bezoeken.

Beloningsbeleid

“Stichting Korenmolen de Vlijt”

Voor het reilen en zeilen van de Stichting zijn is veel vrijwillige inzet nodig. Er zijn op de eerste plaats de molenaars, die de molen laten draaien en de mosterd gaan produceren.Ook is er een bestuur dat bestaat uit 5 bestuursleden, die voor hun werkzaamheden niets meer ontvangen dan de onkosten die zij gemaakt hebben voor de Stichting. Denk aan reiskosten, of aanschaf kleine zaken zoals gereedschap, verf of koffie.

Verder zijn er vrijwilligers die op drukke dagen bezoekers rondleiden en die (tegen de tijd dat er mosterd geproduceerd wordt) de mosterd in zeer kleine hoeveelheden zonder winst zullen gaan verkopen.Niemand uit bovengenoemde groepen ontvangt meer materiële beloning dan een kop koffie of thee met een lekkere koek. Immateriële beloning is er natuurlijk volop in de vorm van gezamenlijkheid en gezelligheid.

Voor groot onderhoud en reparaties die de molenaars of het bestuur zelf niet kunnen verrichten wordt een bedrijf (molenbouwer) in de arm genomen. Dit gebeurt op basis van offerte en de betaling van de inspanning geschiedt op basis van een factuur.